Badge field

Поліпшуємо усмішку Які фактори впливають на колір зубів?

Published date field

У когось зуби від народження жовтіші, ніж у інших. У інших зуби жовтіють із віком. На природний колір ваших зубів може вплинути багато факторів. Що викликає поверхневе фарбування та зміну кольору зубів?

  • Тютюн (курильний або жувальний)
  • Кава, чай або червоне вино
  • Продукти з високим вмістом пігменту, такі як вишня і чорниця
  • Накопичення відкладень зубного каменю, які утворюються із затверділого зубного нальоту.

Внутрішнє фарбування може бути викликане:

  • Лікуванням антибіотиком групи тетрациклінів у віці, коли формуються зуби
  • Пожовтінням зубів або набуття зубами сірого відтінку в процесі старіння
  • Відмиранням зубного нерва внаслідок травми зубів і набуття зубом коричневого, сірого або чорного забарвлення
  • Споживанням надмірної кількості фтору під час формування зубів (від народження до віку 16 років), через яке зуби виглядають плямистими
Discolored ToothWhitening

До відбілювання

Після відбілювання

Як можна відбілити зуби?
Професійне чищення зубів у стоматолога або стоматологічного гігієніста видалить більшу частину зовнішнього фарбування, викликаного їжею або тютюном. Використання відбілюючої зубної пасти також може допомогти видалити поверхневе фарбування в проміжках між відвідуваннями стоматолога. Якщо плями на емалі зубів присутні роками, можливо, вам знадобиться професійне відбілювання зубів, щоб позбутися стійкого поверхневого фарбування.

При внутрішньому фарбуванні можна провести процедуру відбілювання, використати вініри або тимчасові коронки. Хоча кожний із цих методів є безпечним та ефективним, стоматолог порекомендує найкращий для вас метод, залежно від стану ваших зубів і бажаних результатів. Ваш стоматолог врахує наступне:

  • Глибину і тип фарбування
  • Наскільки збережена структура зуба (Чи запломбовано зуб? Необхідно або бажано змінити форму зуба?)

Як відбувається відбілювання зубів?
Відбілювання (хімічне) можна провести в кабінеті стоматолога або вдома, використовуючи систему, придбану у вашого стоматолога. Обидва методи ґрунтуються на застосуванні відбілюючих гелів, які ліквідують фарбування шляхом окислювання. Легке підвищення чутливості зубів після відбілювання - нормальне явище.

  • Відбілювання в домашніх умовах
    Домашнє відбілювання більш популярне на сьогоднішній день. Ваш стоматолог зніме зліпок з ваших зубів і виготовить індивідуальну капу, яку потрібно буде наповнювати відбілюючим гелем і надягати на зуби на дві години або на ніч протягом приблизно двох тижнів. На сьогоднішній день, набори для відбілювання, які виписує стоматолог, часто містять 10-15% розчин перекису карбаміду. Якщо дотримуватися вказівок стоматолога, можна і вдома дуже ефективно відбілити зуби.
  • Кабінетне відбілювання
    Таке відбілювання проводиться рідше і коштує дорожче, воно триває від 30 хвилин до години при кожному відвідуванні. Для досягнення бажаної білизни вам може знадобитися декілька відвідувань. Можливо, щоб захистити ротову порожнину, на ясна нанесуть гелеподібну речовину, а на шийки зубів надягнуть гумовий «фартух». Потім на зуби нанесуть агент, що окислює (речовину для хімічного відбілювання). Іноді відбілюючий агент активують світлом спеціальної лампи.

 Чи можуть мої білосніжні зуби знову офарбуватися?
Офарбуватися можуть не тільки зуби, але також і згадані вище вініри. Щоб зуби не офарбилися знову, утримуйтеся від паління, від вживання кави, чаю, червоного вина і продуктів, що сильно офарблюють. Крім того, слід чистити зуби двічі на день відбілюючою зубною пастою.

Як працює бондинг?
У цій процедурі використовуються композитні матеріали або порцелянові/композитні вініри, щоб покрити поверхню пофарбованого зуба і надати приємний, рівний вигляд зламаним або деформованим зубам. Існують два основних види бондингу:

  • Композитний бондинг
    Спочатку трохи сточують зовнішню частину зуба, щоб «новий» зуб не був занадто великим. Потім на поверхню зуба наносять слабкий протравлюючий розчин, що робить поверхню зубів шорсткуватою. Композитний матеріал, підібраний під колір зубів, що стоять поруч, наносять на зуб, формують, дають затвердіти під світлом спеціальної лампи і потім згладжують і полірують.
  • Вініри
    Вініри підбирають під колір і форму зуба. Порцелянові вініри в цілому є міцнішими, у той час як композитні вініри дешевші. Щоб виготовити порцеляновий вінір, стоматолог знімає зліпок із зуба, звичайно після того як передню частину зуба сточили, і направляє його до стоматологічної лабораторії для виробництва. При обох методах зуб готують для бондингу, протравлюючи зовнішню поверхню слабким протравлюючим розчином, щоб зробити її шорсткуватою. Вінір можна приклеїти до зуба за допомогою стоматологічного цементу.

Порцелянові вініри дорожчі, проте їх можна краще підібрати під колір зубів, що стоять поруч, і звичайно вони служать від п'яти до десяти років.

BeforeBonding AfterBonding

До бондингу

Після бондингу

*Повний посібник з догляду за зубами, Джефрі Ф. Тейнтор, доктор стоматологічних наук, магістр наук, і Мері Джейн Тейнтор, 1997.