Badge field

Що таке коронки і мости?

Published date field

І ті, й інші – незнімні ортодонтичні конструкції. На відміну від знімних протезів, які можна щодня знімати для чищення, коронки і мости зміцнюють на існуючих зубах та імплантантах, і видалити їх може лише стоматолог.
Навіщо потрібні коронки?
Коронку використовують для того, щоб прикрити або повністю сховати ушкоджений зуб. Коронки не тільки підтримують ушкоджений зуб, вони можуть також поліпшити його зовнішній вигляд, форму або змикання. Коронку також можна поставити на імплантант, і вона виконуватиме функцію зуба, маючи його форму і структуру. Порцелянові коронки можна підібрати під природний колір ваших зубів. Існують також інші матеріали, такі як золото і металеві сплави, акрил і металокераміка. Ці сплави звичайно стійкіші, ніж порцеляна і рекомендуються для задніх зубів. Металокерамічні коронки часто використовують через їхню стійкість і красу. Порцеляну кріплять на металевий каркас. 
Ваш стоматолог може рекомендувати коронку в наступних випадках.

  • Щоб замінити велику пломбу, коли залишилося недостатньо тканини зуба
  • Щоб захистити «слабкий зуб» від руйнування
  • Щоб відновити тріснутий зуб
  • Щоб прикріпити міст
  • Щоб покрити зубний імплантант
  • Щоб покрити знебарвлений зуб або зуб некрасивої форми
  • Щоб покрити зуб після обробки кореневого каналу

Навіщо потрібні мости?
Міст можна рекомендувати, якщо у вас не вистачає одного або декількох зубів. Проміжки, залишені відсутніми зубами, в підсумку змушують зуби, що залишилися, зміщатися або займати ділянки, які пустують, що веде до неправильного прикусу. До того ж, дисбаланс через відсутність зубів може призвести до хвороби ясен і дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба.

Мости часто використовують, щоб замінити один або декілька відсутніх зубів. Вони вкривають ділянку, на якій відсутні зуби. Мости прикріплюють до натуральних зубів або імплантантів, що стоять по краях проміжку. Ці зуби, що називають опорними, служать фундаментом моста. Штучний зуб, що називається фасетка, прикріплюють до коронок, що вкривають опорні зуби. Так само як і коронки, мости виготовляють із різних матеріалів. Ваш стоматолог допоможе вам вибрати підходящий матеріал, ґрунтуючись на розташуванні відсутнього зуба (або зубів), його функції, естетичних міркуваннях та ціні. Порцелянові або керамічні мости можна підібрати під колір ваших природних зубів. 

Як виготовляють коронки і мости?
Перед тим як виготовити коронку або міст, зуб (або зуби) потрібно сточити, щоб коронка або міст на них добре закріпилися. Після того, як зуб або зуби сточили, ваш стоматолог зніме зліпок, щоб виготовити форму потрібного розміру для коронки або моста. При використанні порцеляни, ваш стоматолог підбере підходящий тон коронки або моста, щоб він відповідав природному кольору ваших зубів. 
Використовуючи отриманий зліпок, у стоматологічній лабораторії виготовлять коронку або міст із матеріалу, зазначеного вашим стоматологом. Поки виготовляють постійну коронку або міст, препарований зуб покриють тимчасовою коронкою або мостом. Коли постійна коронка або міст готові, їхню тимчасову заміну видаляють, а нову коронку або міст кріплять на препарований зуб або зуби. 

Як довго служать коронки або мости?
Хоча коронки або мости можуть служити вам все життя, іноді вони розхитуються або випадають. Найважливіший крок, який ви можете зробити, щоб забезпечити довгу службу коронки або моста - правильно доглядати за ротовою порожниною. Міст може позбутися опори, якщо зуби або кістки ясна, які тримають його на місці, ушкоджені стоматологічним захворюванням. Подбайте про здоров'я ваших зубів і ясен - чистіть зуби зубною пастою, що містить фтор, двічі на день і щодня використовуйте зубну нитку. Крім того, регулярно відвідуйте стоматолога і стоматологічного гігієніста для проведення огляду і професійного чищення.
Щоб запобігти ушкодженню нової коронки або моста, уникайте жувати тверду їжу, лід або інші тверді предмети.

Коронки
Porcelain Gold
Металокераміка Золота коронка
Мости
Space Bridge Cemented
Препарування зубів з країв проміжку Міст монтують і припасовують Міст кріплять на місце