Badge field

Що таке гінгівіт? Ознаки та симптоми

Published date field

Що таке гінгівіт?
Гінгівіт - це запалення ясен, воно є початковою стадією пародонтиту і легше всього піддається лікуванню. Безпосередньою причиною запалення ясен при гінгівіті є зубний наліт - щільно прикріплена до поверхні безбарвна плівка, що містить бактерії та постійно утворюється на зубах.

Якщо зубний наліт не знімається з поверхні зубів шляхом щоденного ретельного чищення ротової порожнини щіткою і зубною ниткою, бактерії, що містяться в ньому, виробляють токсини (отруйні речовини), які подразнюють ясенну тканину і призводять до розвитку гінгівіту.  На цій ранній стадії пародонтиту ушкодження тканин оборотні, тому що кісткова і сполучна тканини, що підтримують зуби, ще не уражені. Однак у випадку пізнього звертання до стоматолога гінгівіт прогресує у більш важку стадію пародонтиту і може викликати необоротне руйнування зубів і кістково-щелепних тканин ротової порожнини.

Як проявляється гінгівіт?
Класичні симптоми гінгівіту - почервоніння, набряклість, кровоточивість і хворобливість ясен під час чищення зубів щіткою. Іншою ознакою початкової стадії пародонтиту є опущення ясен або їхнє відшарування від поверхонь зубів, що візуально подовжує зуби. Гінгівіт може призводити до утворення зубоясенної кишені, щілинного отвору між зубом і яснами, де накопичується зубний наліт і залишки їжі. Деякі пацієнти часто скаржаться на неприємний запах із рота або неприємний присмак у роті, навіть якщо їхня хвороба перебуває на початковій стадії.

Як запобігти розвитку гінгівіту?
Найважливіше дотримуватися правил гігієни ротової порожнини. Велике значення має також професійне чищення зубів, тому що у випадку, якщо мінералізація зубного каменя уже відбулася, видалити його може тільки стоматолог або гігієніст.

Запобігти розвитку гінгівіту можна наступним чином:

  • Необхідно правильно чистити зуби зубною щіткою і зубною ниткою - це вчасно видаляє зубний наліт і бактерії, а також сповільнює утворення зубного каменю
  • Важливо дотримуватися збалансованої дієти, щоб забезпечити кістково-щелепну тканину і зуби потрібними поживними речовинами
  • Уникати тютюнокуріння у будь-якій формі
  • Регулярно проходити профілактичний огляд у стоматолога