Friends having pizza together
Badge field

Що таке зуби мудрості?

Published date field

Зуби мудрості – це останні моляри, розташовані на кожній щелепі. Вони прорізуються останніми, зазвичай у віці 16-20 років.
Оскільки зуби мудрості – це постійні зуби, які з'являються останніми, часто їм ніде розміститися, тому що в роті для них залишається недостатньо місця. Це може призвести до того, що зуби мудрості будуть затиснуті під тканиною ясен іншими зубами або кістками щелеп. Якщо зуби затиснуті, це може призвести до припухлості або болісних відчуттів. 
Зуби мудрості, що прорізалися частково або ростуть під нахилом, можуть призвести до болісного тісного розташування зубів і до різних захворювань. Зуби, видалені до 20-літнього віку, мають менш розвинений корінь і дають менше ускладнень при видаленні. Тому Американська асоціація стоматологів рекомендує людям у віці 16-19 років показати зуби мудрості стоматологу, щоб визначити, чи не треба їх видалити.

Як видаляють зуби мудрості?
Видалення зубів – достатньо повсякденна процедура. Ваш стоматолог або стоматолог-хірург порекомендує або загальний наркоз або знеболювання потрібної області за допомогою місцевої анестезії. 
Після того, як зуб (або зуби) будуть видалені, можливо вас попросять на випадок кровотечі на 30-45 хвилин м'яко прикусити марлевий тампон. Після видалення можуть з'явитися болісні відчуття і припухлість, але зазвичай через декілька днів це проходить. Проте вам слід відвідати свого стоматолога, якщо ви відчуватимете тривалі або серйозні болі, виникне припухлість, кровотеча або висока температура.

Видалення зубів мудрості через тісне розташування зубів, не вплине в майбутньому на ваш прикус або на стан ротової порожнини.

HorizontalImpaction AngularImpaction VerticalImpaction
Горизонтальне 
розташування
Похиле
розташування
Вертикальне
розташування