Badge field

Здоров'я ротової порожнини в період вагітності

Published date field

Дородовий період
Догляд за ротовою порожниною в дородовий період:

  • Пройдіть обстеження у стоматолога 
    Пройдіть профілактичний огляд ротової порожнини і процедуру професійної гігієни. При необхідності здійсніть пломбування каріозних зубів. Пам'ятайте, що карієсогенні бактерії можуть передаватися немовляті після його народження.
  • Чистіть зуби не рідше двох разів на день
    Чистіть зуби не рідше двох разів на день і використовуйте м'яку зубну щітку і зубну пасту із вмістом фтору. Обов'язково очищайте при чищенні зубів лінію з'єднання зубів та ясен. Це саме та область, де починає розвиватися пародонтит.
  • Щодня користуйтеся зубною ниткою.
    Щодня користуйтеся зубною ниткою для очищення міжзубних проміжків, що важко піддаються чищенню зубною щіткою.
  • Обмежте кількість щоденних прийомів їжі, що містить цукор або крохмаль.
    Обмежте кількість щоденних прийомів їжі, що містить цукор або крохмаль. Їжа, багата на цукор або крохмаль, викликає "кислотну атаку" на емаль Ваших зубів. Пийте менше солодких напоїв і їжте менше солодощів. Газовані напої із сиропом і солодощі у щоденному раціоні призводять до утворення карієсних порожнин. Споживайте більше фруктів та овочів.
  • Здійснюйте медичний догляд у період вагітності
    Дотримуйтеся порад лікуючого лікаря. Це є важливим для Вашого здоров'я і здоров'я Вашої дитини.
  • Споживайте достатньо кальцію.
    Споживайте достатньо кальцію. Кальцій важливий для правильного розвитку кісток і зубів немовляти. Кальцій можна одержати при споживанні молока, сиру, сушених бобів і зелені.

Від 0 до 6 місяців 
Немовлям потрібні здорові зуби для їжі, спілкування та посмішки. Ось три способи догляду за посмішкою Вашого маляти.

  • Ознайомтеся з дією фторидів.
    Фториди попереджують карієс і зміцнюють зуби. Запитайте у стоматолога або лікаря, чи достатня концентрація фторидів у Вашій питній воді для попередження карієсу. Якщо питна вода за місцем Вашого проживання не фторується або якщо Ви використовуєте для пиття і приготування їжі бутильовану воду, педіатр і стоматолог можуть прописати добавки із вмістом фтору для щоденного прийому малям.
  • Ніколи не укладайте дитину в ліжечко із пляшечкою.
    Якщо дитина засинає з пляшечкою, це може в подальшому призвести до утворення карієсних порожнин. Якщо Ви годуєте грудьми, не дозволяйте тривалого годування або засинання дитини під час годування. Будь-які рідини, за винятком води - навіть молоко і фруктові соки - можуть призвести до розвитку карієсу. Якщо дитина не може заснути без посмоктування, використовуйте пляшечку із простою водою або замініть її соскою-пустишкою.
  • Продовжуйте також ретельно стежити за здоров'ям Вашої ротової порожнини.
    За даними останніх досліджень, передача карієсних бактерій можлива від матері до дитини при формуванні молочних зубів. Це може відбутися при пробуванні дитячої їжі або харчуванні з одного посуду з дитиною, а також у випадку, якщо дитина випадково доторкнеться пальцями рук до Вашого рота. Карієсні порожнини мають бути запломбовані якомога швидше, тому що їхня наявність підвищує ймовірність передачі інфекції від матері до дитини.

Профілактика раннього дитячого карієсу
Ранній дитячий карієс - серйозне захворювання. Він призводить до утворення каріозних порожнин, інфекції, раннього випадіння зубів, патологій розвитку мови і психологічних проблем.

Ранньому дитячому карієсу можливо запобігти. Ось декілька порад:

  • Ніколи не укладайте дитину спати з пляшечкою та уникайте тривалого годування.
  • Вода - єдина рідина, безпечна для зубів дитини.

Від 6 до 18 місяців 
Ось чотири способи доглядати за посмішкою Вашого маляти.

  • У віці від 6 до 12 місяців починайте використання «кружки-непроливайки».
    Як тільки дитина починає тримати іграшки або намагатися схопитися рукою за предмети, настав час привчати її до тренувальної «кружки-непроливайки». Спочатку дитина може проливати рідину і бруднити свій і Ваш одяг, але не здавайтеся. Маля одержить величезне задоволення при навчанні цій новій навичці!
  • Не дозволяйте дитині розгулювати з пляшечкою.
    Постійне посмоктування пляшечки може призвести до розвитку серйозної хвороби - раннього дитячого карієсу.
  • Щодня чистіть зуби Вашій дитині.
    З появою перших молочних зубів у віці приблизно 6 місяців починайте щодня чистити зуби маляти м'якою зволоженою дитячою щіткою. Найкраще положення для чищення зубів дитини - сидяче, тримаючи дитину на руках. Можна також сидіти на підлозі, підтримуючи голову дитини на колінах. Огляньте зуби дитини і переконаєтеся у відсутності каріозних порожнин. Підніміть губу дитини і огляньте зуби. Якщо на зубах помітні коричневі або білясті "крейдові" плями, зверніться до стоматолога.
  • Призначте візит до стоматолога.
    Як тільки дитині виповниться рік, настав час пройти перший огляд у стоматолога!

Від 6 до 18 місяців 
Ось чотири способи доглядати за посмішкою Вашого маляти.

  1.

Обмежте число щоденних перекусів дитини. 
Уникайте газованих напоїв, солодощів і багатих на крохмаль продуктів, наприклад, чіпсів і крекерів, у раціоні харчування маляти. Перекуси призводять до утворення карієсу.

Уникайте частих перекусів. Їжа, багата на цукор або крохмаль, викликає "кислотну атаку" на емаль зубів дитини. Чим більше "кислотних атак", тим більше каріозних порожнин. Якщо Ви пропонуєте дитині солодке, робіть це під час основних прийомів їжі.

Увага: відповідно до рекомендацій Американської академії педіатрії, посмоктування пляшечки в цьому віці має бути припинене. 
Постійне посмоктування пляшечки, особливо уві сні, може призвести до розвитку карієсу. Карієс веде до розвитку болісних відчуттів та інфекцій ротової порожнини і може зашкодити чудовій посмішці Вашої дитини!

Ці продукти зберігають зуби здоровими:
Якщо Ви любите Вашу дитину, дайте їй можливість харчуватися продуктами, що підтримують розвиток здорових зубів.

  • Фрукти
  • Овочі
  • Пластівці з молоком
  • Сир
  • Йогурт
  • Молоко
  • Фруктовий сік без додавання цукру

Обмежте кількість перекусів - не більше 2-3 разів на день.

  2.

5. Чистити зуби дитини необхідно не менше двох разів на день.
Дитині ясельного віку потрібно чистити зуби вранці після сніданку та ввечері перед сном. Для чищення зубів і ясен використовуйте м'яку дитячу зубну щітку. Якщо Ваша дитина навчилася випльовувати зубну пасту після чищення зубів, почніть використовувати невелику кількість (розміром з горошину) зубної пасти з вмістом фтору.

Дитина може почати самостійно чистити зуби, але обов'язково з Вашою допомогою. Коли дитина закінчила чистити зуби, допоможіть їй правильно почистити всю порожнину рота. Більшість дітей молодше 6-и років не можуть самостійно здійснити ретельний догляд за ротовою порожниною.

  3.

Пам'ятайте – стоматолог - Ваш надійний партнер у навчанні дитини правилам гігієни ротової порожнини.
Після першого візиту у віці 1 року, дитина має регулярно відвідувати стоматолога.

Перед відвідуванням, пограйте з дитиною "у зубного лікаря". За допомогою ліхтарика і дзеркала порахуйте зуби в роті. Почитайте дитині книжку про зубного лікаря.

Нагадайте дитині про відвідування стоматолога. Наприклад, можна сказати, "Доктор хоче знову з нами зустрітися - він хоче зробити фотографію твоїх зубів!" Зробіть так, щоб візит до стоматолога викликав у дитини позитивні асоціації.