Badge field

Гігієна ротової порожнини для людей старшого віку

Published date field

Як людям старшого віку підтримувати здоров'я ротової порожнини?

При правильному догляді та регулярних стоматологічних оглядах ваші зуби можуть прослужити вам усе життя. Незалежно від того, скільки вам років, ви можете підтримувати ваші зуби і ясна в гарному стані — чистіть зуби двічі на день зубною пастою із вмістом фтору, щодня використовуйте зубну нитку і регулярно відвідуйте свого стоматолога для проведення професійного чищення зубів і профілактичних оглядів.

Про які особливості гігієни ротової порожнини варто знати людині старшого віку?

Навіть якщо ви регулярно чистите зуби і користуєтеся зубною ниткою, у похилому віці ви можете стикнутися з деякими проблемами ротової порожнини. Необхідність носити зубні протези, приймати медикаменти, а також погіршення стану здоров'я - ось деякі із проблем, з якими стикаються люди старшого віку. На щастя, ваш стоматолог і лікар можуть допомогти вам успішно впоратися з більшістю таких проблем.

  • У старшому віці частіше зустрічаються карієс порожнини і руйнування коренів зубів. Тому важливо чистити зуби зубною пастою із вмістом фтору, щодня використовувати зубну нитку і регулярно відвідувати стоматолога.
  • У процесі старіння може зрости чутливість. Згодом ваші ясна природно опускаються, оголюючи частини зуба, не захищені емаллю. Ці ділянки особливо болісно реагують на холодну або гарячу їжу та напої. У серйозних випадках холодне повітря, а також кислі та солодкі напої і продукти харчування можуть викликати підвищену чутливість зубів. Якщо у вас підвищилася чутливість, спробуйте використати зубну пасту для чутливих зубів. Якщо це не вирішить проблему, відвідайте вашого стоматолога, тому що чутливість може бути ознакою більш серйозного захворювання, такого як карієс або тріснутий чи зламаний зуб.
  • Багато людей похилого віку скаржаться на сухість у роті, вона може бути викликана медикаментами або певними розладами здоров'я. Якщо сухість у роті не лікувати, вона може зашкодити зубам. Ваш стоматолог може порекомендувати вам різні методи, щоб відновити діяльність слинних залоз, також як і правильне лікування або медикаменти, щоб допомогти запобігти захворюванням, пов'язаним із сухістю в роті.
  • Існуючі проблеми зі здоров'ям, такі як діабет, хвороби серця або рак, можуть вплинути на здоров'я ротової порожнини. Обов'язково повідомте стоматологу про загальний стан вашого здоров'я, щоб він мав повне уявлення про ситуацію і міг це врахувати при виборі лікування.
  • Зубні протези полегшують життя багатьом людям похилого віку, однак при використанні вони потребують спеціального догляду. Ретельно дотримуйтеся інструкцій вашого стоматолога і звертайтеся до нього з будь-якими скаргами. Тим, хто постійно носить зубні протези, рекомендується щорічний огляд.
  • Захворювання ясен - потенційно небезпечні захворювання, які можуть уразити людей будь-якого віку, особливо тих, кому за 40. Які фактори ускладнюють захворювання ясен?
  • Погане харчування
  • Недостатня гігієна ротової порожнини
  • Такі хронічні захворювання як діабет, хвороби серця і рак.
  • Такі зовнішні фактори як стрес і паління
  • Деякі медикаменти, які можуть вплинути на стан ясен

На ранніх стадіях захворювання ясен піддаються лікуванню, тому важливо їх вчасно помітити. Регулярні стоматологічні огляди гарантують ранню діагностику та лікування захворювань ясен. А найкраще взагалі не допускати розвитку хвороб ясен, дотримуючись правильної гігієни ротової порожнини. Це зовсім не важко.

  • Коронки і мости використовують, щоб зміцнити ушкоджені зуби або замінити відсутні. Окрім зміцнення ушкоджених зубів, коронка може поліпшити зовнішній вигляд, форму або змикання зубів. Мости зазвичай використовують для заміни одного або декількох відсутніх зубів. Вони перекривають ділянку, на якій відсутні зуби. Мости кріплять цементом до зубів або до імплантантів по краях порожнього простору.