Badge field

Як підлітку зберегти чудову посмішку?

Published date field

Для підлітка кращий спосіб одержати гарну посмішку і здорові зуби - правильно доглядати за ротовою порожниною, починаючи з раннього дитинства. Незалежно від того, чи носите ви зубні пластинки або інші ортодонтичні апарати, важливо наступне:

  • Чистіть зуби двічі на день зубною пастою, схваленою стоматологами, з метою видалення зубного нальоту. Зубний наліт - головна причина карієсу і захворювання ясен.
  • Щодня використовуйте зубну нитку, щоб видалити зубний наліт з міжзубних проміжків та області ясен. Якщо зубний наліт не видаляти щодня, він може ущільнюватися і перетворитися на зубний камінь - неприємні тверді відкладення жовтого кольору.
  • Обмежте споживання їжі, що містить цукор і крохмаль, особливо клейких солодощів.
  • Регулярно проходьте огляд у стоматолога і робіть професійне чищення зубів.

Чисті зуби і ясна є запорукою здоров'я і надають упевненості в собі. До того ж ваш подих буде свіжим, а посмішка - гарною.

Про які конкретні стоматологічні проблеми варто знати підлітку?

Стоматологічні проблеми, як правило, з'являються в підлітковому віці. Чим більше ви знаєте про те, що може вплинути на здоров'я ротової порожнини, тим легше уникнути стоматологічних проблем.

  • Ортодонтія. — Багатьом дітям передпідліткового та підліткового віку потрібні або брекет-системи або зубні пластинки, щоб виправити занадто щільно розташовані або викривлені зуби і неправильне змикання щелеп. Неправильно розташовані зуби складніше підтримувати в чистоті, вони більш схильні до ризику раннього випадіння і створюють додаткове навантаження на жувальні м'язи. Ортодонтичне обстеження допоможе визначити, яке лікування підходить вам найкраще. Якщо ви носите ортодонтичні конструкції, вам слід особливо піклуватися про правильне чищення зубів.

  • Захисні капи. —Якщо ви займаєтеся ігровими видами спорту, потрібні захисні капи – вони захистять вашу посмішку. Ці пристрої звичайно покривають верхні зуби і спеціально розроблені для того, щоб захистити вашу ротову порожнину від ушкодження зубів, порізів губ та інших травм. Якщо на нижній щелепі ви носите зубні пластинки або інші незнімні стоматологічні прилади (наприклад, мости), ваш стоматолог може порадити носити захисну капу і для цих зубів.

  • Харчування. — Харчування має ключове значення для здоров'я ротової порожнини. Цукор і крохмаль, що містяться в багатьох продуктах і напоях, провокують утворення зубного нальоту, що руйнує зубну емаль. Обмежте кількість перекусів (їжі та напоїв). Щоразу, коли ви споживаєте продукти і напої, що містять цукор і крохмаль, ваші зуби піддаються негативному впливу кислот протягом 20 і більше хвилин. Добре збалансоване харчування, що складається з п'яти груп продуктів, може істотно вплинути на здоров'я ваших зубів. Для перекусів вибирайте такі харчові продукти як сир, сирі овочі, йогурт без добавок або фрукти.

  • Куріння. — Якщо ви не курите і не жуєте тютюн, не починайте це робити. На додаток до інших проблем зі здоров'ям, паління може офарбувати зуби і ясна, офарбувати відкладення зубного каменю на зубах і сприяти появі неприємного запаху з рота. При тривалому використанні жувального тютюну, сигарет і сигар підвищується ризик розвитку раку ротової порожнини і захворювань ясен. Якщо ви все ж таки споживаєте тютюн, повідомте про це своєму стоматологу і лікарю, і обов'язково розповідайте їм про всі проблеми ротової порожнини.

  • Пірсинг ротової порожнини. — Цей вид пірсингу користується популярністю, однак він може сприяти занесенню інфекцій, виникненню безупинної кровотечі та ушкодженню нерва. Крім того, прикраси можуть потрапити в дихальні шляхи, а також призвести до сколів і тріщин зубів та пошкодити ясна. Якщо ви хочете зробити пірсинг ротової порожнини, скажіть про це вашому стоматологу, він може допомогти вам вибрати безпечний варіант.

  • Розлади травлення. — Як булімія (надмірне переїдання і блювота), так і анорексія (невиправданий страх набрати вагу, що часто веде до блювоти) є серйозними захворюваннями, які безпосередньо позначаються на зовнішньому вигляді зубів, тому що сприяють руйнуванню зубної емалі. Стоматолог може відновити пошкоджену зубну емаль, але він не лікує розлади травлення. Розлади травлення є потенційно небезпечними для життя захворюваннями, при яких необхідно розібратися із психологічними проблемами самосприйняття і самоконтролю. Якщо у вас розлад травлення або ви підозрюєте про його наявність, поговоріть зі своїм лікарем.

Як я можу зробити свої зуби білішими?

Професійна чистка зубів у стоматолога або стоматологічного гігієніста видалить більшу частину зовнішнього фарбування, викликаного їжею і тютюном. Використання відбілюючої зубної пасти також допоможе видалити поверхневе фарбування зубної емалі у проміжках між відвідуваннями стоматолога. Якщо плями на емалі зубів існують роками, то вони можуть бути досить стійкими і вам може знадобитися професійне відбілювання.

При внутрішньому фарбуванні зубів можуть допомогти хімічне відбілювання, вініри або тимчасові коронки. Хоча кожний із цих методів є безпечним і ефективним, стоматолог порекомендує процедуру, яка найбільше вам підходить, в залежності від стану ваших зубів і бажаних результатів..