Badge field

Як вибрати лікаря-стоматолога?

Published date field

Гарний спосіб - попросити поради у близьких людей, думці яких Ви довіряєте - друзів, родичів, а також знайомих і товаришів по службі. Гарним джерелом інформації може бути Ваш сімейний лікар або фармацевт. Запитайте у них, як довго вони спостерігаються у свого стоматолога, чи почувають вони себе комфортно при необхідності задати питання, і, нарешті, чи відноситься їхній лікар до категорії сімейних лікарів-стоматологів або спеціалістів. Важливо знайти такого стоматолога, у якого Ви почуваєте себе комфортно.

Інші шляхи підбору стоматолога

  • Зателефонувати до місцевої асоціації стоматологів і одержати список рекомендованих лікарів за місцем проживання. Місцева асоціація стоматологів знаходиться у довіднику під категорією "Стоматолог".
  • Знайти стоматологів через інтернет-пошук. Усе більше і більше стоматологів мають інтернет-сайти, що пояснюють методи й принципи лікування, які вони практикують.
  • Для пошуку стоматолога за місцем проживання, наведіть курсор на це посилання.

Який стоматолог Вам потрібний? 
Сімейний лікар-стоматолог здійснює багато видів лікування. Якщо Ви страждаєте від важких або незвичайних формам захворювання, Ваш стоматолог може направити Вас до спеціаліста.

  • Стоматолог-педіатр/дитячий зубний лікар - спеціалізується на лікуванні дітей і підлітків.
  • Стоматолог, що спеціалізується в області ендодонтії, займається діагностикою та лікуванням захворювань пульпи і кореневого каналу (багато стоматологів загального профілю також проводять лікування кореневого каналу).
  • Стоматолог-протезист спеціалізується на установці коронок, мостів і зубних протезів.
  • Спеціалісти зі стоматологічної патології діагностують хвороби ротової порожнини за допомогою лабораторних досліджень. Цей лікар може виступати в ролі судово-медичного експерта.
  • Щелепно-лицьовий хірург виконує хірургічні процедури, наприклад, видалення кісти, пухлини або зуба. Він може здійснити хірургічну корекцію переломів або інших захворювань, наприклад, дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС).  Він також використовує методики, що застосовуються в пластичній хірургії, для косметичного лікування аномалій щелепи та обличчя.
  • Ортодонт здійснює корекцію аномалії прикусу, використовуючи брекети та інші ортодонтальні конструкції для вирівнювання і зсуву зубів у правильне положення.
  • Пародонтолог спеціалізується на лікуванні захворювань пародонта.

Як стають практикуючим стоматологом? 
У США стоматологи загального профілю, а також фахівці, можуть вказувати після імені трибуквене позначення D.D.S. (Доктор стоматологічної хірургії) або D.M.D. (Доктор стоматології), залежно від медичного інституту, який закінчив той або інший лікар. Вимоги, що висуваються до кожного із цих ступенів, є ідентичними.  Це чотири роки аспірантури для стоматології загального профілю, і також два додаткових роки навчання для спеціалізації. Після закінчення навчання лікар-випускник має скласти ліцензійний іспит з місця проживання, успішне проходження якого є обов'язковою умовою можливості практикувати.