Badge field

Неприємний запах з рота, взаємозв'язок із хворобами ротової порожнини і системними захворюваннями

Published date field

"Близько 75 відсотків випадків неприємного запаху з рота, або галітозу, пов'язані з патологічним станом ротової порожнини. Інші можливі причини - хвороби шлунково-кишкового тракту, інфекції пазух синуса, або запущені захворювання пародонта," - стверджує доктор Марко Вольф, доктор зубної хірургії, кандидат наук, директор відділення хірургічної стоматології та щелепно-лицьової хірургії Університету штату Нью-Йорк м. Стогні Брук.

Найбільш важливий крок до успішного лікування галітозу - визначення його причини. Після того, як стоматолог-професіонал допоможе Вам правильно визначити причину галітозу, можна розпочинати лікування1.

Причини галітозу включають:

  • Зовнішні причини - деякі види харчових продуктів, такі як часник і цибуля, кава, спиртні напої, а також куріння
  • Недотримання правил гігієни ротової порожнини - зубний наліт і частки їжі, що залишаються після її прийому на поверхні зубів
  • Захворювання пародонта - гінгівіт і пародонтит
  • Зубні протези - зубний наліт і частки їжі можуть накопичуватися на кріпленнях протезів, які підлягають щоденному чищенню
  • Мигдалини - пазухи (поглиблення) піднебінних мигдалин, у яких можуть осідати залишки їжі
  • Захворювання дихальних шляхів - інфекції пазух синуса, горла і легеневої системи
  • Сухість у роті (ксеростомія), викликана гіпофункцією слинних залоз, лікарськими препаратами, диханням через рот, променевою і хіміотерапією
  • Системні захворювання - діабет, захворювання печінки та нирок, легенів, інфекції пазух синуса, а також порушення шлунково-кишкового тракту

Який взаємозв'язок між захворюваннями ротової порожнини і системними внутрішніми захворюваннями?
Дослідження останніх років показують, що існує зв'язок між захворюваннями ротової порожнини та системними захворюваннями (діабетом, серцево-судинними захворюваннями, інсультом, інфекціями дихальних шляхів і хворобою Альцгеймера). При захворюванні на гінгівіт запальний процес ясенної тканини призводить до викиду медіаторів гострої фази запалення (цитокінів) у слину, звідки вони можуть потрапити через дихальні шляхи та в легені. Бактерії, що знаходяться у ясенній тканині, які викликають парадонтит, можуть потрапити в кровопотік тканин, що оточують зуб, і таким чином бути рознесені по всьому організму. Бактерії ротової порожнини можуть стати причиною вторинних інфекцій і запальних процесів інших систем організму (2).

У Вас галітоз - до кого звернутися?
Якщо Ви вважаєте, що причиною неприємного запаху з рота може бути неправильно підібрана дієта, попросіть дієтолога допомогти Вам внести зміни в дієту. Якщо Ви недостатньо ретельно дотримуєтеся правил гігієни ротової порожнини і страждаєте на гінгівіт (запалення ясенної тканини) або пародонтит (втрата кісткової тканини навколо зубів іноді називається "піорея"), проконсультуйтеся у стоматолога і парадонтолога, а також пройдіть курс професійної гігієни ротової порожнини, що допомагає знизити рівень запалення ясен. Гігієніст також навчить Вас правильному домашньому догляду за ротовою порожниною. Для лікування інфекцій мигдалин і дихальних шляхів необхідно відвідати лікаря або спеціаліста, наприклад, лора або пульмонолога. Значний відсоток населення США страждає від сухості в роті, що може бути побічним ефектом деяких лікарських препаратів, бути викликано дисфункцією слинних залоз, або курсом лікування онкологічного захворювання променевою та хіміотерапією. Існує ряд медикаментозних засобів - замінників слини, доступних у загальному продажі або за рецептом - проконсультуйтеся у щелепно-лицьового хірурга, онколога або лікаря, які з них найбільше підходять для полегшення Ваших симптомів. Пацієнтам, які страждають на діабет, захворювання печінки, нирок і від порушення шлунково-кишкового тракту, для контролю симптому галітозу необхідна консультація лікаря, уролога або гастроентеролога. Зверніться до вашого лікуючого стоматолога для одержання рекомендації з приводу того, до яких спеціалістів в області стоматології або внутрішніх хвороб Вам потрібно звернутися для лікування галітозу.

© 2011 Компанія Colgate-Palmolive. Усі права захищені.

Посилання:
1. Ooh, That Smell: What to Do if It's Coming From You – Dentists Discuss Treatments for Bad Breath.(англ.) Інформація представлена на сайті http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you..
2. The oralcavityplaysanimportantroleintheoverallhealthofthebody. (англ.) Інформація представлена на сайті www.oralsystemicconnection.com.